‘Maak vandaag nog je voorafbetaling in orde’

De volgende deadline ligt op 20 december

Vermijd onaangename verrassingen bij je volgende belastingberekening en maak je voorafbetaling altijd op tijd in orde. Loopt je boekhouding volgens kalenderjaar, dan is de laatste voorafbetaling mogelijk tot 20 december. Drie feiten over de voorafbetaling op een rij.

1. Voorafbetalingen betekenen minder belastingen achteraf

Voor loontrekkenden wordt de bedrijfsvoorheffing automatisch doorgerekend naar de fiscus. Die automatische afhouding geldt voor jou als zelfstandige niet, aangezien je bedrijfsinkomen pas een jaar na datum bekend is. Om belastingvermeerdering te vermijden, doe je daarom aan voorafbetalingen op je personenbelasting.Voor vennootschappen is de voorafbetaling er om de belasting meer te spreiden en om belastingvermeerdering te vermijden.
Voor je inkomsten van 2019 (aanslagjaar 2020) geldt een vermeerderingstarief van 6,75% voor vennootschappen en 2,25% voor de natuurlijke personen. Concreet betekent dat voor een zelfstandige met een geschatte belasting 81 euro vermeerdering (4.000 x 2,25%). Voor een vennootschap met een geschatte belasting van 4.000 euro geldt een vermeerdering van 270 euro (4.000 x 6,75%).

2. Hoeveel je moet betalen, laat je het best inschatten door je boekhouder

Het belang van een goeie boekhouding blijkt nog maar eens: enkel als de fiscale kant van je zaak in orde is, kan je de vermoedelijke belasting correct inschatten. Betaal je te weinig, dan volgt een ‘boete’ in de vorm van belastingvermeerdering op het verschuldigde bedrag. Je boekhouder kent de cijfers van je bedrijf als een van de besten, dus kan het bedrag van je voorafbetaling het best inschatten.

3. Voorafbetalen maakt belastingvermindering mogelijk

Enkel als zelfstandige of particulier is belastingvermindering mogelijk, al hangt daar een voorwaarde aan vast: je hebt meer betaald dan nodig was om belastingvermeerdering te voorkomen. De bonificatie (de ‘korting’ op je belastingen) voor de voorafbetaling voor 20 december bedraagt 0,75%. Enkel een overschot aan voorafbetaling komt in aanmerking voor bonificatie.

Bezorgen voorafbetalingen je te veel kopzorgen? Wil je graag meer info over het onderwerp? FiscaCoach staat je met plezier bij. Mail naarinfo@fiscacoach.be of bel op 011 123 123. Tot binnenkort!

Nieuws van Fiscacoach

Klik op de titel van een nieuwsbericht...

home