‘Wat met het relance-overbruggingsrecht? Elisa legt uit’

Ondernemingen die tijdens de eerste lockdown (tot 3 mei) verplicht gesloten waren en hun omzet met minstens 10% zagen dalen, konden een beroep doen op het relance-overbruggingsrecht. Maar wat met ondernemingen die ook door de huidige verstrengde maatregelen groot omzetverlies lijden?

“In tegenstelling tot bij het traditionele overbruggingsrecht, is een verplichte sluiting niet nodig om recht te hebben op een relance-premie”, zegt Elisa. “Om te bepalen of je recht hebt op de premie vanaf oktober, wordt je omzet van het derde kwartaal van 2020 vergeleken met dezelfde referentieperiode vorig jaar. Is je omzet met minstens 10% gedaald en is dat te wijten aan de coronacrisis, dan kan je de relance-premie aanvragen.” Net als bij het gewone overbruggingsrecht bedraagt die 1.291,69 euro voor zelfstandigen zonder gezinslast en 1.614,10 euro voor zelfstandigen met gezinslast.

“Let wel op: de relance-premie is niet te combineren met het crisis-overbruggingsrecht, het tijdelijke ouderschapsverlof voor zelfstandigen of ziekenfondsuitkeringen, zoals moederschaps- of invaliditeitsuikeringen.”

“Op dit moment kan je de premie aanvragen voor juni, juli, augustus en september. Voor juni ligt de deadline van je aanvraag op 31 december van dit jaar, voor de maanden daarna is dat op 31 maart 2021.” En wat met de premie van oktober? “Die kan je sinds zaterdag aanvragen”, zegt Elisa. “Voor november en december is het nog niet zeker vanaf wanneer dat mogelijk zal zijn. De uiterste aanvraagdatum ligt wel al vast: dat is 30 juni 2021. De uitkeringen voor oktober worden trouwens al voor de eerste keer op 6 november uitbetaald. Daarna volgen wekelijks op vrijdag uitbetalingen.”

26 oktober 2020

Nieuws van Fiscacoach

Klik op de titel van een nieuwsbericht...

home