‘Nieuwe btw-regels voor e-commerce vanaf 1 juli’

“De nieuwe btw-regels zouden eigenlijk al in januari van kracht zijn,” zegt FiscaCoach Stijn, “maar door Covid-19 hadden verschillende EU-lidstaten moeilijkheden om de systemen en procedures aan te passen aan de nieuwe regels. Daarom is de aanpassing uitgesteld tot 1 juli.” Dit is wat er verandert.

Lidstaat van bestemming bepaalt btw-tarieven

“Om de btw-tarieven te bepalen, gelden vanaf juli de btw-tarieven in de lidstaat van de bestemming. De btw wordt dan niet langer bepaald volgens de tarieven die in het EU-land gelden waar het transport van de producten start. Al zijn er wel uitzonderingen: voor e-commerce-ondernemers die in één lidstaat gevestigd zijn en die de omzetdrempel van 10.000 euro per jaar niet overschrijden, geldt de oude regel. Hun btw blijft met andere woorden gebaseerd op de tarieven in het land waar het transport begint. In de meeste gevallen is dat ook waar de verkoper gevestigd is.”

Kleine zendingen belast

“Slecht nieuws voor kleinere e-shops,” gaat Stijn verder, “want alle aankopen van goederen en diensten die afkomstig zijn van buiten de EU, worden in de toekomst belast. De btw-vrijstelling voor zendingen met een waarde kleiner dan 22 euro, is dus verleden tijd.”

One Stop Shop-systeem voor alle e-commerce

Verder is er het bestaande Mini One Stop Shop-systeem dat wordt uitgebreid tot een algemeen One Stop Shop-systeem. “Dat systeem maakt het voor e-commerce-ondernemers een stuk eenvoudiger. Alle afstandsverkopers van goederen en diensten kunnen vanaf juli daarvan gebruikmaken om hun aangiftes te doen. Ook wie goederen van buiten de EU invoert, kan het nieuwe OSS-systeem gebruiken.”

Nieuws van Fiscacoach

Klik op de titel van een nieuwsbericht...

home