Schakel je als zelfstandige in de bouwsector af en toe een helpende kracht in zonder arbeidsovereenkomst? Of helpt je werkende vennoot een handje in jouw vennootschap? Dan is het sinds juli 2024 verplicht die te registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Je riskeert een stevige boete als je dit niet doet.

Als helper aan de slag in de bouw

Tot 8.000 euro boete

De nieuwe maatregel moet sociale fraude tegengaan en is verplicht. Als je dit niet doet, riskeer je een boete van 500 tot 4.000 euro per overtreding. Bij herhaling kan dit zelfs oplopen tot 8.000 euro

Respijt tot 2025

Geen paniek, effectieve boetes volgen er pas in 2025. De Sociale Zekerheid Zelfstandige Ondernemers (RSVZ) staat in voor de controle en hanteert dit jaar nog een gedoogbeleid. Met andere woorden, je komt er nog vanaf met een waarschuwing. Maar na 31 december 2024 moet elke vennootschap en elke eenmanszaak in de bouw- en schoonmaaksector helpers en werkende vennoten geregistreerd hebben.

Registreer op tijd

En dat doe je voor je helpers aan het werk gaan, niet nadien of tijdens. En als de drukke periode achter de rug is en je hun hulp niet meer nodig hebt, dan moet je ook dit binnen de vijftien dagen aanpassen in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Je hoeft niet iedereen te registreren, er zijn uitzonderingen. Ongehuwde helpers onder de 20 jaar, toevallige helpers, en meewerkende echtgenoten vallen buiten deze verplichting.

Hoe doe je dat?

Heel eenvoudig via My Enterprise. Dat kan je zelf doen, maar wij doen het ook graag voor jou. Dan hebben we van elke helper het rijksregisternummer nodig, met de begindatum en eventuele einddatum van hun hulp in de zaak.